Galerie

In deze groep vind u afbeeldingen van mij getekend of geschilderd naar de tekeningen en schilderijen van de beroemde schilder Jeroen Bosch.

uit 2022 tot 2022 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Draakridder naar Jeroen Bosch

Draakridder naar Jeroen Bosch

2022

Getekend met pen en inkt naar een studie van Jeroen Bosch uit een grotere studie genaamd Bosch Studies of Monsters. Het is een minder bekend werk, en dat ene dier half mens vond ik interessant, daarom wilde ik het natekenen, het monster is angstaanjagend, spannend, duivels maar ook mooi en grappig en vol fantasie getekend.  Je herkent weer de veren van een fazant, de op een vissenkop lijkende kop met vreemde onderkaak, maar ook onderdelen van een harnas en benen van een mens en het lichaam van een vogel.  Jeroen Bosch was een ultieme uitvinder van hibride dieren, monsters en vreemde wezens. Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen, stelen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen en helse pijnen zullen lijden. 

Jeroen Bosch studie van 2 monsters

Jeroen Bosch studie van 2 monsters

2022

Jeroen Bosch heeft verschillende studies gemaakt van monsters en kopvoeters. Deze werden daarna soms gebruikt in de schilderijen die hem uiteindelijk zo beroemd maakten. Deze tekening met pen en inkt is gemaakt naar een studie die bekend staat als 2 monsters.  Te herkennen zijn een vogelbekdier met de kuif van veren van een fazant, een kaal kippenlijf, een been met laars van een mens, een soort kippepoot, handen en armen die een pijl of speer vasthouden, en er steekt een pijl in zijn laars. Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen. 

2 monsters naar een studie van Jeroen Bosch

2 monsters naar een studie van Jeroen Bosch

2022

Getekend met pen en inkst naar een studie van Jeroen Bosch genaamd '2 monsters' . Het is een minder bekend werk, daarom wilde ik het natekenen, de beide monsters zijn spannend en mooi, angstaanjagend en vol fantasie getekend.  Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen, stelen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen. 

De fluitspeler geschilderd naar Jeroen Bosch

De fluitspeler geschilderd naar Jeroen Bosch

2022

Acryl op Hout geschilderd diertje, geschilderd naar de 'fluitspeler' te zien op het schilderij ' De tuin der lusten' van Jeroen Bosch. Het vrolijke groenig turquoise schepsel is te zien links op het middenpaneel en symboliseert de losbandigheid. Dit diertje wordt vaak afgebeeld met een dubbele staart met witte stippen, maar op het originele schilderij ilijkt het dat het flappen zijn die van zijn laarzen komen, daarom heb ik het zo ook afgebeeld.   Jeroen Bosch was een ultieme uitvinder van hibride dieren, monsters en vreemde wezens. Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen, stelen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen en helse pijnen zullen lijden.