De fluitspeler geschilderd naar Jeroen Bosch

De fluitspeler geschilderd naar Jeroen Bosch

20 x 15 x 2 cm, © 2022, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op paneel

Acryl op Hout geschilderd diertje, geschilderd naar de 'fluitspeler' te zien op het schilderij ' De tuin der lusten' van Jeroen Bosch. Het vrolijke groenig turquoise schepsel is te zien links op het middenpaneel en symboliseert de losbandigheid.

Dit diertje wordt vaak afgebeeld met een dubbele staart met witte stippen, maar op het originele schilderij ilijkt het dat het flappen zijn die van zijn laarzen komen, daarom heb ik het zo ook afgebeeld.  

Jeroen Bosch was een ultieme uitvinder van hibride dieren, monsters en vreemde wezens. Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen, stelen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen en helse pijnen zullen lijden.