Draakridder naar Jeroen Bosch

Draakridder naar Jeroen Bosch

20 x 15 cm, © 2022, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Tekenkunst | Inkt

Getekend met pen en inkt naar een studie van Jeroen Bosch uit een grotere studie genaamd Bosch Studies of Monsters. Het is een minder bekend werk, en dat ene dier half mens vond ik interessant, daarom wilde ik het natekenen, het monster is angstaanjagend, spannend, duivels maar ook mooi en grappig en vol fantasie getekend. 

Je herkent weer de veren van een fazant, de op een vissenkop lijkende kop met vreemde onderkaak, maar ook onderdelen van een harnas en benen van een mens en het lichaam van een vogel. 

Jeroen Bosch was een ultieme uitvinder van hibride dieren, monsters en vreemde wezens. Zoals alle monsters, duivels, kopvoeters en getekende en geschilderde onderwerpen zoals vogels, trechters, pijlen, fruit, had alles een dubbele en moralistische betekenis, in die tijd (+- 1500) gangbaar om mensen iets te vertellen. Meestal met de bedoeling de mensen te wijzen op wat er met ze gebeuren zal als ze overspelig zijn, lui, hebberig, aan de drank gaan, liegen, stelen en bedriegen. Nml dat ze in de hel komen en daar al deze wezens tegen kunnen komen en helse pijnen zullen lijden.